aanmelden nieuwsbrief Leiden Noord

Om een goed beeld te krijgen van de verschillende belangen, idee&eu...

Derde bijeenkomst Energiepark

Al jaar en dag hebben de gezamenlijke buurt- en wijkorganisaties ee...

Advies inzake plan LEAD vanuit het VOLN

Op zaterdag 30 maart kunnen alle inwoners van Leiden gratis compost...

Gratis compost ophalen in Leiden op zaterdag 30 maart

 
 
 

Kinderen zetten zich in voor minder afval opstraat

Kinderen van groep 7 van basisschool Mareland gaan samen met studenten van studentenvereniging SSR-Leiden aan de slag om hun buurt te vernieuwen. Ze werken aan een project van Stichting Move. 

Het thema is ‘natuur en milieu’, iets waar de kinderen erg gepassioneerd over zijn. Zij storen zich namelijk aan het afval bij hen in de buurt, en willen daar graag iets aan doen. Zo kwamen de kinderen met het idee om prullenbakken meer te laten opvallen. De buurt ziet er dan vrolijker uit, én mensen zullen sneller hun afval in de prullenbakken gooien. Vrijdag 23 februari zullen de prullenbakken worden onthuld bij de feestelijke afsluiting voor de kinderen, ouders en buurtbewoners.

Het project draait er voor de kinderen vooral om iets te doen wat goed is voor de natuur, en dus ook voor de buurt. Tijdens de verkenning valt het de kinderen al snel op: “Er zijn wel prullenbakken, maar je ziet ze helemaal niet zo goed! Als we dat veranderen gooien mensen misschien ook sneller hun afval daarin.” In de erop volgende weken laten de kinderen hun fantasie en creativiteit erop los tijdens brainstormsessies en kiezen ze voor het idee om de prullenbakken te beplakken met stickers, die ze stuk voor stuk zelf maken en ontwerpen. Zo staat de input van de kinderen centraal, wat een van de kernpunten is van Stichting Move. Het plan is uiteindelijk in samenwerking met de Gemeente Leiden gerealiseerd.

Tijdens het project vonden ontmoetingen plaats die niet direct voor de hand liggen: tussen een basisschoolklas en een groep studenten. Zij leren zo elkaar en elkaars leefwereld op een bijzondere manier kennen. Het blijkt dat deze twee groepen veel van elkaar kunnen leren: studenten leren van de creativiteit en onbegrensde ideeën van de kinderen, en de kinderen leren van de studenten dat ze zelf in staat zijn om een project neer te zetten.

De kinderen nemen ook een kijkje in de leefwereld van de studenten, om een indruk te krijgen hoe het is om te studeren. Zo zijn ze naar het faculteitsgebouw van geesteswetenschappen gegaan, maakten ze mee hoe een ‘werkcollege’ in zijn werk gaat en verkenden ze het gebouw. Ze waren hier ontzettend van onder de indruk en hebben een hele leuke dag gehad. Dat bleek wel toen een van de kinderen op de terugweg zei: “Nu wil ik ook graag studeren!”

Over Move:
Stichting Move koppelt kinderen uit minder bedeelde wijken aan studenten voor het stimuleren van actief burgerschap en het verbreden van hun blik op de wereld. In een kortlopend project bedenken de kinderen onder begeleiding van de studenten wat ze binnen hun eigen omgeving kunnen verbeteren en verkennen ze elkaars leefwereld. De kinderen krijgen zelf de creatieve leiding bij het realiseren van deze plannen. Zo ervaren ze dat wat ze zelf bedenken, ook echt in praktijk kan worden gebracht. Op deze manier laat Move kinderen ontdekken dat zij de wereld kunnen veranderen. Move is in 2009 opgericht door studenten en inmiddels actief in acht grote, Nederlandse studentensteden waar jaarlijks meer dan 60 projecten uitgevoerd worden. Move ontvangt financiële ondersteuning van onder andere het Oranje Fonds, Kansfonds, Fonds 1818, Gieske-Strijbis Fonds, Universiteit Utrecht, Erasmus Universiteit, Rotterdam en Rabobank

 

Reacties

Nog geen reacties
 

reageer

Om zelf te kunnen reageren, dient u ingelogd te zijn.
Heeft u nog geen login gegevens, registreer u dan eerst.
registreer