aanmelden nieuwsbrief Leiden Noord

Om een goed beeld te krijgen van de verschillende belangen, idee&eu...

Derde bijeenkomst Energiepark

Om een goed beeld te krijgen van de verschillende belangen, idee&eu...

Tweede bijeenkomst Energiepark

Gluren bij de Buren is een huiskamerfestival dat plaats vindt door ...

Gluren bij de Buren; huiskameroptredens in Leiden-Noord

 
 
 

Gezonde kalender ontworpen door studenten en kinderen voor een gezonde Leiden-Noord

Een bewegende en gezonde wijk. Daarmee was klas 5 van de Vrije School Mareland hard aan de slag geweest. Tijdens een Move project hebben de kinderen gerealiseerd dat er niet genoeg plekken in Leiden-Noord zijn die gezonde voeding aanbieden, dus hadden ze bedacht om zelf een gezonde kalender te ontwerpen om de buurtbewoners te stimuleren om een gezonde leefstijl aan te houden. 

Deze kalender wordt feestelijk onthuld aanstaande donderdag 23 februari om 13:30 uur bij de school. Hierbij kan iedereen hun eigen kopie van de kalender halen en genieten van de gezonde hapjes, gesponsord door Albert Heijn, die de kinderen zelf hebben gemaakt. Dus kom maar even langs!

Tijdens de Move project komen de kinderen en studenten enkele keren samen om elkaar te leren kennen en te bedenken hoe de kinderen hun buurt kunnen verbeteren. Met de thema “beweging, sport en gezondheid” in hun hoofd zijn de kinderen de wijk gaan verkennen en hebben ze gemerkt dat er wel veel fastfood restaurants aanwezig waren, maar weinig gezonde eetplekken. Na enkele brainstorm sessies zijn ze tot het idee te komen van een gezonde verjaardagskalender. Het is belangrijk dat de kinderen zelf zo zelfstandig mogelijk aan hun eigen idee komen. De studenten zorgen alleen maar dat de kinderen op de goeie pad lopen. De kalender bevat allerlei gezonde en lekkere recepten, sporttips en leuke wandelroutes die de kinderen zelf hebben bedacht en opgezocht.  Met hun unieke creativiteit hebben ze de lay-out van de kalender zelf ontworpen.

Het is belangrijk dat de kinderen zelf goed nadenken over beweging, sport en gezondheid, maar het is ook belangrijk om iets nieuws te leren. Zo zijn de kinderen “bioloog voor een dag” geworden bij de Universiteit Leiden. Ze hebben twee minicolleges gekregen over hoe ons skelet ontwikkelt, en hoe de tanden van de mens en verschillende dieren, afhankelijk van de dieet, verschillende vormen hebben. Daarnaast deden de kinderen een speurtocht door het hele gebouw heen, waarbij ze ook meteen een beetje over de geschiedenis van de biologie hadden geleerd en allemaal biologische exemplaren hadden gezien.

Move laat kinderen uit minder bedeelde wijken ontdekken welke mogelijkheden zij hebben in de maatschappij. Dit doen wij door deze kinderen te koppelen aan studenten. In een kortlopend project leren ze elkaars leefwereld kennen en bedenken de kinderen hoe ze hun eigen buurt kunnen verbeteren. Studenten helpen deze plannen te realiseren en geven zo samen met de kinderen hun buurt een boost. Op deze manier laten we kinderen ontdekken dat zij de wereld kunnen veranderen. Move is in 2009 opgericht door studenten en inmiddels actief in Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Leiden, Groningen, Nijmegen en Delft waar jaarlijks meer dan 60 projecten uitgevoerd worden. Move ontvangt financiële ondersteuning van onder andere het Oranje Fonds, Kansfonds, Fonds 1818, Universiteit Utrecht, Erasmus Universiteit Rotterdam, Rabobank en TomTom. 

Reacties

Nog geen reacties
 

reageer

Om zelf te kunnen reageren, dient u ingelogd te zijn.
Heeft u nog geen login gegevens, registreer u dan eerst.
registreer