aanmelden nieuwsbrief Leiden Noord

Om een goed beeld te krijgen van de verschillende belangen, idee&eu...

Derde bijeenkomst Energiepark

GONoord! naar buiten! Kom je ook een afvalmonster knutselen...

GoNoord! naar buiten - Tuin van Noord

Het Leidse college van B&W is voornemens hoge woontorens te bou...

Inspraakavond CDA-Leiden

 

1970-1980

Rond 1970 is het merendeel van de bewoners van Noorderkwartier en De Kooi ontevreden over hun huis. Dit gaat dan bijvoorbeeld over de grootte, het ontbreken van voorzieningen, gebreken door slechte fundering, en het achterblijven van onderhoud. Er staan veel goedkope en slechte woningen in Leiden Noord.

 

Vanaf 1971 vroeg het wijkkomitee Leiden Noord aandacht voor de ouderen in de wijk. Als zij niet meer zelfstandig konden wonen waren ze aangewezen op een bejaardenwoning buiten de wijk.

 

De renovatie in Leiden Noord startte in 1973. Een aantal woningen van de Leidse Woningstichting (LWS) en Ons Belang in Noorderkwartier, en om woningen van De Eendracht in De Kooi zullen worden gerenoveerd.

De plannen voor renovatie riepen spanningen op. In Leiden Noord woonden bestuurders van Ons Belang en De Eendracht tussen de huurders.

Tijdens de renovatie van woningen worden op enkele plekken wisselwoningen neergezet: tegenover 't Spoortje, en aan de Ringkade. Mensen moesten soms wel drie jaar hun huis uit, naar een prefabwoning, of tijdelijk naar een flat in de Slaaghwijk.

Leiden Noord was het speerpunt van de stadsvernieuwing in vooroorlogse wijken. Het bleek moeilijk om de particuliere huiseigenaren erbij te betrekken.

De voorgenomen sloop ondervond veel tegenstand.

Uiteindelijk werden er vanaf 1977 toch woningen gesloopt. Dit waren woningen waar vanaf het begin veel klachten over waren geweest. Er was sprake van structurele gebreken, vooral door de slechte fundering.

In De Kooi waren dit de oudste woningen van Werkmanswoningen en een complex van De Eensgezindheid.

In Noorderkwartier waren het woningen van Ons Belang in de Bronkhorststraat en de Amaliastraat.

 

Geraadpleegde literatuur:

Strijd om Kwaliteit, Cor Smit, 2006

Leiden met een luchtje, Cor Smit, 2001

De Blauwzwarter, jubileumuitgave 80 jaar Roodenburg, 2007

Reacties

Nog geen reacties
 

reageer

Om zelf te kunnen reageren, dient u ingelogd te zijn.
Heeft u nog geen login gegevens, registreer u dan eerst.
registreer