Op dit moment staan er geen evenementen in de agenda. Hieronder ziet u een overzicht van de laatst gehouden evenementen.

Derde bijeenkomst Energiepark

GoNoord! naar buiten - Tuin van Noord

Wijkcafé: Hoe moeten we in de toekomst zonder aardgas?

aanmelden nieuwsbrief Leiden Noord

Rouwloods is een kleinschalige, informele uitvaartonderneming die w...

Rouwloods

www.leiden-noord.nl

Nieuwe website

Feestelijk nieuws! Wij zijn het, Leiden-Noord. We willen jullie lat...

Feestelijk nieuws: vanaf nu hebben wij een nieuwe website www.leiden-noord.nl

 
 
 

Betaalbaar plan voor wateroverlast de Kooi

Leiden, 25 augustus 2012

Een groep Leidenaren met verstand van water(huishouding) heeft zich verenigd in het Waterambacht Leiden. Samen met de Historische Vereniging Oud Leiden is een alternatief plan gemaakt voor het oplossen van de waterproblematiek in de Oude Kooi.

 

Het plan is eenvoudiger, beter en veel goedkoper, zo denkt oud-wethouder John Steegh. Steegh was voor zijn wethouderschap Hoogheemraad bij Rijnland en weet daarom veel van het houden van droge voeten.

De gemeente liet de afgelopen periode uitgebreid onderzoeken hoe de problemen met het riool in de Kooi het beste kunnen worden opgelost. Daaruit is een aantal varianten gekomen met twee grote nadelen. Ze zijn zo duur dat Leiden ze niet kan betalen en een aantal woningen moet ervoor worden gesloopt. "Zonde", vinden Steegh en de zijnen. "Het gaat om huizen die zijn ontworpen door architect Jesse. De bewoners staan nu misschien wel achter die sloop, omdat de problemen maar niet worden opgelost, maar het liefst willen ze er natuurlijk gewoon blijven wonen. Als het grondwater maar niet bij elke bui uit de wc-pot naar boven komt."

Het plan gaat uit van een serie maatregelen om het water bij een flinke bui sneller af te voeren. Zo moeten er extra sloten en vijvers in de wijk komen met een gemaal aan de rand van de wijk dat het water wegpompt. Ook zouden betegelde tuintjes weer vaker een grasveld moeten krijgen. Het water loopt dan niet meteen via de stenen de put - en dus het riool - in, maar heeft meer tijd om de grond in te zakken. Ook regentonnen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de oplossing van de waterproblematiek. Steegh: "In een regenton gaat 250 liter water. Stel dat een bui tien minuten duurt, dan kan zo'n ton de eerste twee minuten opvangen. Dat is een vijfde van het probleem".

Steegh weet niet precies hoeveel het alternatieve plan kost, maar in een eerste schatting gaat het Waterambacht Leiden er vanuit dat het gerealiseerd kan worden voor circa vijf miljoen euro. De eerdere plannen kosten tussen de 10 en 13 miljoen. Leiden heeft op dit moment vier miljoen euro apart gezet om de problemen op te lossen en hoopt op extra geld van de woningbouwcorporaties en het Hoogheemraadschap van Rijnland.

Reacties

Nog geen reacties
 

reageer

Om zelf te kunnen reageren, dient u ingelogd te zijn.
Heeft u nog geen login gegevens, registreer u dan eerst.
registreer