De Kooi
 
 

L750: de eerste Burgertop van Leiden

Meepraten over de stad van morgen
 
Hoe kijken burgers van Leiden Noord naar hun stad? Wat willen ze verbeteren of juist behouden? -Een uitdagende vraag aan 750 inwoners van Leiden in het kader van een nieuw project van het Stadslab: L750. Doel van het project is inwoners van Leiden met elkaar in gesprek te laten gaan over wat zij belangrijk vinden voor hun leefomgeving. Uiteindelijk moet dit leiden tot een agenda voor de stad.

 

Initiatief
Het initiatief voor de top ligt bij een aantal vrijwilligers van het Stadslab Leiden. Zij hopen stadgenoten uit alle lagen van de bevolking mee te krijgen. De initiatiefgroep L750 is hiervoor op zoek naar honderd 'ambassadeurs' die elk een zogenaamde 'huiskamersessie' organiseren voor maximaal tien mensen uit hun kennissenkring. Tijdens deze sessie kunnen ze, ter voorbereiding op de top, in allerlei vormen nadenken en discussiëren over hun favoriete 'stads-onderwerpen'. Alle onderwerpen en ideeën zijn welkom.

Deelnemers
De initiatiefgroep L750 streeft ernaar dat de deelnemers een afspiegeling vormen van de bevolking qua leeftijd, opleiding, afkomst en bezigheden. Ze vraagt de honderd ambassadeurs daarom hun huiskamergroepen zo divers mogelijk samen te stellen. Zo nodig zal ze zelf op zoek gaan naar ambassadeurs die contacten hebben in wijken of groepen die ondervertegenwoordigd zijn.

Burgertop
Alle deelnemers aan de huiskamersessies ontvangen een uitnodiging voor de Burgertop op 14januari 2017. Daar vormen ze nieuwe groepjes van zeven of acht mensen om te brainstormen over onderwerpen en ideeën van hun keuze, voortbordurend op de resultaten van de huiskamersessies. Maximaal honderd vertegenwoordigers van politiek, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties mogen op uitnodiging aanschuiven, vooral om te horen wat er onder de bevolking speelt. Aan het eind van de dag kiezen de deelnemers gezamenlijk een top tien van beste ideeën.

Slotmanifest
Wie wil, kan helpen om deze ideeën concreet uit te werken in de maanden daarna. In juni 2017 presenteert de initiatiefgroep L750 een slotmanifest, waarmee ze alle mensen die wonen en/of werken in Leiden hoopt te inspireren. De L750 heeft alleen kans van slagen als het initiatief wordt gedragen door de bevolking van Leiden. Bij succes zal de initiatiefgroep vervolgstappen nemen om burgertoppen of burgerpanels een meer permanent karakter te bezorgen.

L750
L750 - een verwijzing naar het 750-jarig bestaan van Leidens stadsrechten - is als democratisch experiment aangemeld bij 'Democratie Challenge', een project van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. L750 komt niet in de plaats van de formele (gemeentelijke) democratie, maar is hier een aanvulling op. De L750 stimuleert de dialoog en participatie van iedereen met hart voor de stad en wil een inspiratiebron zijn voor iedereen die bij de stad betrokken is. Alle deelnemers doen mee op persoonlijke titel en uitdrukkelijk niet namens een partij of organisatie.

Reacties

Nog geen reacties
 

reageer

Om zelf te kunnen reageren, dient u ingelogd te zijn.
Heeft u nog geen login gegevens, registreer u dan eerst.
registreer
 

Gerelateerde artikelen

 
 

Vrienden van het Singelpark op 20 april van start

De Stichting Vrienden van het Singelpark wordt op 20 april 2013 gelanceerd met een groot openingsevent. Al sinds de zomer zijn ruim vijftig vrijwilligers achter de schermen bezig met de inrichting van de stichting, die is opgericht door Team Singelpark van Stadslab Leiden.

 
 

Meet & Eat is weer terug

Aankomende zaterdag is het weer tijd voor een Meet & Eat. Het is alweer een tijd geleden dat de vorige Meet & Eat georganiseerd was, dus daarom is het thema deze keer 'lekker makkelijk' , om er weerin te komen. Denk aan stamppotten, eenpansgerechten etc. Alles wat makkelijk te bereiden is. 

 
 

3 april spektakel op HET PLEIN

Binnenkort starten we de eerste bouwwerkzaamheden van Het Plein van Leiden. Een belangrijke mijlpaal in de transformatie van het Kooiplein en omgeving. Dit willen we vieren samen met jou! Met projectbetrokkenen, de omwonenden, ondernemers van het Kooiplein en hopelijk veel Leidenaren ben jij onderdeel van een spectaculair theaterstuk van het internationaal opererend theatergezelschap Gajes.