De Kooi
Op dit moment staan er geen evenementen in de agenda. Hieronder ziet u een overzicht van de laatst gehouden evenementen.

Open Podium Leiden-Noord

Goede Buur

BURENLUNCH

aanmelden nieuwsbrief Leiden Noord

Om een goed beeld te krijgen van de verschillende belangen, idee&eu...

Derde bijeenkomst Energiepark

Om een goed beeld te krijgen van de verschillende belangen, idee&eu...

Tweede bijeenkomst Energiepark

Gluren bij de Buren is een huiskamerfestival dat plaats vindt door ...

Gluren bij de Buren; huiskameroptredens in Leiden-Noord

 
 
 

Kooibewoners zijn de weg kwijt in hun wijk

Aad Rietveld, Leidsch Dagblad, 23-4-2018, 17:30

 

Het bericht op de facebookpagina van de politie Leiden-Noord over de invoering van eenrichtingsverkeer op de Atjehstraat en Kooizicht leidde tot een regen van klachten over alle inrijverboden, wegwerkzaamheden en beperkingen in De Kooi.

De bewoners lijken de weg kwijt in hun eigen wijk. ’Je moet hier een wereldreis maken om in je eigen straat te komen’.
 

Kooizicht en de Atjehstraat zijn lang niet de enige straten in de Kooi waar eenrichtingsverkeer geldt. De Lage Rijndijk, de Javastraat, Ambonstraat, Medusastraat, Floresstraat, Formosastraat, Madoerastraat en Decimastraat zijn allemaal geheel of gedeeltelijk eenrichting.

En dan wordt er op sommige plaatsen in de wijk ook nog aan de straat wordt gewerkt.

Tientallen bewoners van de Kooi uiten op Facebook bij de politie Leiden-Noord hun onvrede over het verkeersbeleid van de gemeente.

"Waar is die gemeente mee bezig dan? Je zoekt je een ongeluk! Om thuis te komen moet je de hele Kooi doorrijden", schrijft er één. "De gemeente denkt zeker dat we hier allemaal een helikopter in de tuin hebben", moppert een ander. "Die gasten sporen echt niet". Een dame schrijft: "Ik heb 64 jaar met plezier in de Kooi gewoond, maar nu zou ik wel willen verhuizen.

Volgens de gemeente is het in de veelal smalle straatjes niet veilig autoverkeer uit twee richtingen toe te staan. Maar de bewoners vinden dat er een overmaat aan inrijverboden is. De Kooi is ’een zooitje aan het worden’, het is ’een drama’, ’onzin’ en ’zottigheid’.

"Je kan straks niet eens meer de Kooi in met een auto, maar dat is ook het plan, denk ik." De bewoners denken dat de verkeersmaatregelen de veiligheid en het milieu niet ten goede komen.

Ook de politie krijgt ervan langs, omdat die na de invoering van eenrichtingsverkeer al bekeuringen zou uitdelen voor de bewoners er goed en wel van doordrongen zijn dat er iets veranderd is.

"De ene dag is het zus, de andere zo! Wel makkelijk zo, die boetes binnen halen". Maar dat is niet juist, schrijft de politie. "Daarom staan we er niet vanaf dag één te bekeuren en zetten we het eerst op Facebook".

Geconfronteerd met de kritiek, verwijst de politie naar de gemeente. "Wij begrijpen dat een verandering in de verkeerssituatie niet altijd logisch is.
Echter bepaalt de gemeente waar welke verkeerssituatie moet veranderen en waar verkeersborden worden geplaatst. Mocht u het met deze verandering niet eens zijn, dan adviseren wij u contact op te nemen met de gemeente Leiden."

Dat advies is slechts door drie mensen opgevolgd, zegt een gemeentewoordvoerster.

"We zijn ons ervan bewust dat de situatie voor veel mensen nog wennen is. Zeker in het begin zal het even zoeken zijn. Op dit moment wordt nog op meerdere plekken aan straten gewerkt. Hierdoor kan het soms lastig zijn een bepaalde straat te bereiken. Ook Kooizicht wordt nog heringericht. De verwachting is dat de situatie na herinrichting duidelijker wordt."

 

Foto: taco van der Eb

Het verkeersbeleid van de gemeente Leiden irriteert bewoners van de wijk De Kooi.

Reacties

Nog geen reacties
 

reageer

Om zelf te kunnen reageren, dient u ingelogd te zijn.
Heeft u nog geen login gegevens, registreer u dan eerst.
registreer
 

Gerelateerde artikelen

 
 

Betaald Parkeren 2e kwartaal 2016

Voor fase 2 waaronder Nieuw Leyden, Groenoord-Zuid, Noorderkwartier-West, Noorderkwartier-Oost en de Kooi vallen, start de invoering van betaald parkeren vanaf het 2e kwartaal 2016. Let op: de kraskaarten voor de Blauwe Zone zijn dan niet meer geldig!

 

Meer informatie over de invoering van Betaald Parkeren staat in de informatieblad pagina 1 en pagina 2 van gemeente Leiden met specifieke informatie over de tarieven, het gebied en de fasering voor invoering.

 
 

Bezoek een duurzaam huis in Leiden-Noord

In het hele land openen duurzame huiseigenaren hun deuren tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route op zaterdag 3 en 10 november. Ook de gemeente Leiden doet hieraan mee. Met een grote variatie in woningen en soorten maatregelen is de huizenroute voor iedereen die zich wil oriëteren op duurzaam en energiezuinig wonen een aanrader. 

 
 

Leiden is buurtmuseum rijker

Leiden is een museum rijker. Buurtmuseum Leiden Noord van en door de bewoners van Leiden Noord.
Heeft u ook zoveel mooie herinneringen aan het leven in Leiden Noord?
En heeft u zin om uw verhalen te delen met anderen?
Dan kunt u vanaf nu terecht bij BuurtmuseumLeidenNoord.