aanmelden nieuwsbrief Leiden Noord

Om een goed beeld te krijgen van de verschillende belangen, idee&eu...

Derde bijeenkomst Energiepark

Om een goed beeld te krijgen van de verschillende belangen, idee&eu...

Tweede bijeenkomst Energiepark

Gluren bij de Buren is een huiskamerfestival dat plaats vindt door ...

Gluren bij de Buren; huiskameroptredens in Leiden-Noord

 

BEDRIJF IN NOORD: Donna da Yetta Light Design

Donna da Yetta Light Design is een bedrijf dat bijzondere verlichting maakt. Peter Lovink heeft dit bedrijf opgericht. Zijn passie is om geen gewone verlichting te maken, maar om met verlichting te spelen. Peter heeft al jarenlange ervaring met elektronica en wilde dit combineren met zijn liefde voor design en kunst. Zo kwam Donna da Yetta Light Design tot stand. Peter: “Ik vond het leuk om totaal iets anders te doen dan de gemiddelde lampenboer. Een lamp is een dood ding, waar je veel meer mee kunt dan alleen uit- en aanzetten”.

Soorten lampen en verlichting

Peter heeft veel verschillende lampen. Toen hij werd gevraagd naar trapverlichting, vond Peter dit een uitdaging. De uitdaging lag voor Peter om de verlichting interactief te maken door de lampen te laten meebewegen met de persoon op de trap.

Ook heeft Peter ‘gewone’ tafellampen, maar dan met sensoren. Peter gebruikt nooit schakelaars, altijd sensoren. ‘Zo houd je het levend’, aldus Peter. ‘En daarnaast is het praktisch. Bijvoorbeeld bij  verlichting in de keuken, je hoeft de lamp dan niet aan te raken, wat handig is als je aan het koken bent.’

 

Als je de verlichting in je huis anders wil, dan komt Peter langs om te kijken hoe je huis eruitziet en welk budget je hebt. De verlichting is helemaal op de wensen van de klant af te stemmen met kleur, felheid en design.  Zo maak je samen een plan. Peter maakt zelf de hard- en software van de lampen, waardoor het zo ingesteld kan worden als de klant zelf wil.

 

Donna da Yetta

De naam van het bedrijf  is ontstaan tijdens Peters bruiloft. “De bruiloft had een  maffia-thema en het gezelschap op de dag zelf werd in twee groepen opgesplitst met ieder een eigen naam.  Omdat mijn  vrouw door haar moeder altijd Jetje werd genoemd, kreeg haar groep de naam Donna da Yetta. Toen ik  vier jaar geleden het bedrijf begon en een passende naam zocht, is tijdens een brainstorm met mijn vrouw de naam Donna da Yetta Light Design op papier gezet.”  

 

Toekomst

Peter werkt veel samen met mensen die in de kunstwereld werken. Zijn werk staat bijvoorbeeld in de GoGallery in Amsterdam en er zijn plannen om in Italiaanse in galeries te exposeren. Peter zou graag wat meer richting het werk van Daan Roosegaarde willen werken, omdat Daan Roosegaarde een inspiratie voor hem is. “Speciale verlichting zoals straatlantaarns en fietspadverlichting ontwerpen, in opdracht van bijvoorbeeld de gemeente Leiden zou een mooie uitdaging zijn. Leiden is daar een geschikte stad voor vanwege de steegjes die er zijn” aldus Peter. “Graag zou ik bijvoorbeeld zo’n steegje verlichten door het licht mee te laten lopen met hoe jij loopt.”

 

Peter is druk bezig en is breed geïnteresseerd in het maken van allerlei lampen naar wens van de klant. Wilt u meer weten over Peter en zijn bedrijf? Bezoek Donna da Yetta op de website.

  •  
     
  •  
     
  •  
     
  •